sâmbătă, 27 decembrie 2008

duminică, 21 decembrie 2008

Pisici proaste: Mori de ras…sau de plans (sa ramanem optimisti pornind de la pesimism)


Adesea viata pune intr-o pozitie favorabila si desigur de invidiat cate o “pisi” (nu este vorba de dragalasul animal). Pentru ca norocul ii surade (de ce nu ar profita, ca doar notiunea de constiinta nu s-a inventat pentru ea), tineretea este de partea ei, privirile celorlalti captate si excitate la maxim de asa o chestie “cool”, pisilica imparte zambete in stanga si in dreapta si astfel reuseste sa relationeze cum nu se poate mai bine. Toata lumea se uita in directia ei asa cum toata lumea cade pe spate la senzationalul Agent 007, nimeni altul decat inconfundabilul James Bond.

De ce este asa? Pentru ca tot ce este facil este mai usor de digerat, nu ti se apleaca, ba dimpotriva iti face o pofta si mai mare si te face sa zambesti mult (cateodata frizand prostia). Pentru ca tot ceea ce este glamour este irezistibil (chiar daca conţine aloe, jojoba, henna şi rozmarin…piele din cea mai fina, etc.) si bineinteles face toti banii. Pentru ca intr-o lume in care nimeni nu mai face fata la stres, pisilica este o chestie soft, practica si care relaxeaza.

Si nu ai cum sa nu o iubesti (aici merg multe inimioare ca intr-o pagina de oracol, nu din liceu, din gimnaziu) pentru ca, fiind astfel, vinde (este practica, adaptata capitalismului) si face bani si duce la prosperitatea companiei, chiar a societatii in ansamblu. Sa-i uram succes pentru ziua in care isi va trai visul cu ochii (vise ca in povestile cu barbie) si va sparge recordurile de box office. Psilica incearca sa faci putin overclocking, iese in afara de fum si o idee?

Chiar daca de fapt conteaza creierele, conteaza ideile, conteaza sa lupti cu indarjire si suflet pentru un ideal – lasand pe unde treci bucati din tine, mirajul lui pisilica, pentru ca obtine atatea “succesuri”, este astazi in prim-plan.

Doar pentru o clipa acum la sfarsit de an, suprapuneti peste imaginea perfecta a lui pisilica - nu poate fi “apreciata” decat in intregime - mainile muncite cu unghiile pline de pamant ale unei taranci - unii pot fi luati pe bucatele si tot ramane foarte mult din ei.

Cum s-ar putea apropia un Nae Caranfil de directia in care priveste multimea (pe care el niciodata nu o subestimeaza “n-am mangaiat niciodata publicul in sensul blanii”) in fata “look-ului suav-masculin irezistibil” James Bondian pe care aceasta il adora?

"Frica de lumina" si "Lasa-mi-te"

" De LUMINA nu-i e frica nimanui, de ADEVAR da! ADEVARUL...ADEVARUL insa e primit numai pe usa din dos sub forma unei vampe de autostrada cu ciorapi ieftini si remaiati, cu parfum contrafacut si pometii rosii de parca cineva ar fi muscat din ei.
Toti il recunosc dar nu-l marturisesc"


"De-as afla ca te-am pierdut
Marea am sa o ascult
Sa imi spuna de-am gresit candva
De-as vedea ca ai plecat
Valuri mari as invoca
Sa imi poarte amintirea ta
Ore-n sir sa te privesc
Cand adormi eu ma trezesc..."

(IRIS - text de M.Godoroja si de C.Minculescu + M.Godoroja)